Hoe een Google Shopping Feed Op Te Zetten Voor Een Webwinkel?

Google Shopping is een onderdeel van Google Adwords dat webwinkels in staat stelt om hun producten direct aan consumenten te verkopen. Met de juiste strategie kan een bedrijf zijn producten beter zichtbaar maken bij Google zoekers en hierdoor meer verkopen genereren. In deze handleiding leggen we uit hoe je een Google Shopping feed voor jouw webwinkel kunt instellen.

Waarom Een Google Shopping Feed?

Google Shopping resultaten geven je een voorsprong op je concurrenten omdat je je producten met de juiste informatie direct kan tonen aan potentiële kopers. Bovendien biedt Google Shopping je de mogelijkheid om je producten op vooraf gezette regels te targeten. Of je nu op zoek bent naar consumenten uit een bepaald gebied, met een bepaald budget of met een bepaalde levensstijl: je kunt shoppen op precies dat wat je nodig hebt. Met Google Shopping heb je meer controle over de boodschap die je uitzendt over je producten.

Hoe een Google Shopping Feed Instellen?

Het instellen van een Google Shopping feed bestaat uit twee stappen die je moet doorlopen: het instellen van de basisopties en het uploaden van de feed. Hieronder staan de stappen voor het instellen van de basisopties die je voor het uploaden van je Google Shopping feed zal moeten uitvoeren:

 • Stap 1: Maak een Google Merchant Center-account en verifieer je website.
 • Stap 2: Voeg gegevens toe aan je Google Merchant Center-account.
 • Stap 3: Voeg taxonomieën toe aan je Merchant Center-account.
 • Stap 4: Configureer je accountinstellingen.
 • Stap 5: Voeg betaalopties toe.
 • Stap 6: Voeg betalingsvoorwaarden toe.
 • Stap 7: Voeg verzendmogelijkheden toe.
 • Stap 8: Voer een verificatie uit.

Stap 1: Maak een Google Merchant Center-Account en Verifieer je website

Voordat je kunt beginnen met het instellen van je Google Shopping Feed, moet je eerst een Google Merchant Center-account aanmaken. Meld je aan met je Google-account en volg de aanwijzingen voor het aanmaken van de Merchant Center. Nadat je de basisinstellingen van je account hebt ingesteld, moet je je website verifiëren. Klik op “Website verifiëren” in het menu aan de linkerkant om je website te verifiëren.

Stap 2: Voeg gegevens toe aan je Google Merchant Center-account

Nadat je je website hebt geverifieerd, moet je gegevens toevoegen aan je Google Merchant Center-account. Hieronder vind je een lijst met de gegevens die je in je Merchant Center-account moet invoeren:

 • Bedrijfsgegevens (bedrijfsnaam, adres, etc.)
 • Productinformatie (productnaam, beschrijving, prijzen, etc.)
 • Gegevens over verzending en verzendvergoedingen.

Stap 3: Voeg Taxonomieën toe aan je Merchant Center-account

De volgende stap is het toevoegen van de juiste taxonomieën aan je Merchant Center-account. Hiermee kun je je feed segmenteren, zodat je gerichte producten kunt targeten op shoppereigenschappen zoals geslacht, leeftijd, etc. Om je producten te verdelen in categorieën, voeg je taxonomieën toe aan je Merchant Center-account. Typ “taxonomieën” in de zoekbalk en voeg vervolgens de taxonomieën toe die voor jouw bruto productcatalogus van toepassing zijn.

Stap 4: Configureer je Accountinstellingen

Je hoeft alleen de gereedschappen die je voor je webshop nodig hebt, te selecteren, bijvoorbeeld verzending, retourneren, cadeaubonnen, etc. Het is belangrijk om deze stap correct uit te voeren, omdat deze instellingen ervoor zullen zorgen dat je informatie correct wordt weergegeven in je shopping feeds.

Stap 5: Voeg Betaalopties toe

Om betalingen aan te nemen voor je producten, moet je betaalmethoden toevoegen aan je webshop. Hiervoor moet je eerst toegevoegd een betaalprovider, die verantwoordelijk is voor het ontvangen van betalingen. Daarna voeg je een betaaloptie toe, zoals PayPal, kredietcard, cadeaubonnen, etc.

Stap 6: Voeg Betalingsvoorwaarden Toe

In deze stap voeg je de betalingsvoorwaarden toe. Dit betekent dat je de standaardprijzen, verzendkosten, betalingsvoorwaarden en return policy toevoegt. Deze gegevens zijn nodig om klanten in je webshop aan te trekken en je producten te verkopen.

Stap 7: Voeg Verzendmogelijkheden Toe

Om het verzenden van producten te vergemakkelijken, moet je ook verzendmogelijkheden toevoegen aan je webshop. Hier vind je verschillende logistieke partners, die je kunt gebruiken voor het verzenden van je producten. Vul de vereiste informatie in en selecteer vervolgens de logistieke partner die je wilt gebruiken.

Stap 8: Voer Een Verificatie Uit

Uiteindelijk moet je hét verificatieproces doorlopen. Hierbij controleert een Google-medewerker of je account aan de vereisten voldoet en of je alle juiste gegevens hebt aangeleverd. De verificatieproces kan enkele dagen duren. Als het proces is afgerond, zal je productcatalogus in de zoekresultaten van Google Shopping worden weergegeven.

Conclusie

Het instellen van een Google Shopping feed is een krachtig marketinginstrument dat je kunt gebruiken om je producten aan klanten te tonen. Om dit te doen, moet je een Google Merchant Center-account aanmaken en je website verifiëren. Je moet ook gegevens toevoegen aan je account, taxonomieën toevoegen, betaalopties en verzendmogelijkheden configureren en het verificatieproces uitvoeren. Als je dit alles hebt gedaan, kunnen klanten je producten direct via Google Shopping kopen.

Plaats een reactie