De belangrijkste stappen om een webwinkel te starten

De kans dat je een webwinkel start, is aan het stijgen. Nu het aantal online kopers is blijven toenemen, is het een interessante markt om in te stappen. Degene die genoeg geduld, investering en werk hebben om een webwinkel te maken, zullen ervaren dat deze stappen moeilijker, maar ook vele malen meer interessant en winstgevend kunnen zijn dan een traditionele winkel. Wil je beginnen met een webwinkel? Dit wrap-up helpt je om de juiste stappen te nemen.

Stap 1: Houd rekening met kosten, tijd en middelen

Voorafgaand aan elke onderneming is het belangrijk om de beschikbare middelen te identificeren en een pragmatisch plan te maken. Bepaal de kosten die je kunt betalen, hoeveel tijd je kunt besteden aan het project, en hoeveel mankracht er beschikbaar is. De volgende punten zijn belangrijke voorbereidende stappen:

 • Maak een kostenbegroting: wees realistisch in je schattingen van de totale kosten die nodig zijn voor een succesvolle webwinkel. Registratie van een domeinnaam, proceskosten, web hosting en betalingsservice providers moeten allemaal worden meegenomen.
 • Schat de benodigde tijd in: een web winkel starten is tijdrovend. Je moet ongeveer 6 tot 12 maanden rekenen om een eerste versie te lanceren. En daarna moet je met continue onderhoud en upgrades werken.
 • Plan je personeelsbehoeften: naast het programmeren van je webwinkel, zul je ook andere personeelsbehoeften hebben. Reken op ondersteunende taken, zoals social media management, verschillende marketingtools en content beheer.

Stap 2: Zorg voor de juiste infrastructuur.

De basis van je webwinkel is een sterke technische infrastructuur. Dit omvat de verkiezing en setup van een geschikt web hostingspakket. Er zijn veel opties beschikbaar, dus het is belangrijk om het juiste te kiezen dat aan je strategie voldoet. Kijk naar kenmerken als sidestorage, bandwidth, veiligheid, schaalbaarheid en extra services. Om je webwinkel te lanceren heb je ook andere services nodig, zoals:

 • Een domeinnaam: afhankelijk van de hosting provider die je kiest, zal je meestal een domeinnaam moeten kopen. Hier zullen extra kosten verbonden zijn.
 • Betaalmethoden: klanten moeten kunnen betalen bij je webwinkel. Kies een betalingsprovider die aan je behoeften voldoet en een goed verzekerd platform biedt. Gebruik bijvoorbeeld PayPal, Stripe of een andere betalingsservice die online betaalmethodes ondersteunt.
 • Een CRM-platform: je moet een CRM-platform kiezen voor het beheren van klanten, marketingcampagnes en verslagen. De meeste hostingproviders bieden standaard een geïntegreerde CRM-oplossing. Maar er zijn ook veel andere services waaruit je kan kiezen.

Stap 3: Kies een winkelplatform Merk op: magento, Shopify, WooCommerce, OpenCart, PrestaShop en BigCommerce.

We hebben gezien dat hostingpakketten de basis vormen voor je webwinkel. De volgende stap is het kiezen van een winkelplatform. Er zijn veel verschillende opties beschikbaar, elk met hun eigen sterktes. Overweeg bijvoorbeeld:

 • Magento: Magento biedt een flexibel platform met veel geavanceerde functies, als een verMiveloerde shopping cart. Deze open source oplossing is geoptimaliseerd voor SEO enhet beheren van mobiele aankopen.
 • Shopify: Shopifyis een cloud-gebaseerd platform met gebruiksvriendelijke tools voor het makenvan online winkels. Het is betaalbaar en biedt een aantal functionaliteiten die hetbouwen van een winkel versnellen.
 • WooCommerce: WooCommerce isde meest populaire winkeloplossing voor WordPress. Het is eenvoudig te installeren enje kunt het voorzien van vele extra functies met behulp van extra plugins.
 • OpenCart: OpenCart is een veelgebruikt open source winkelplatform met behulp waarvan je eenwinkel kunt bouwen. Het ondersteunt vele talen en valuta’s.
 • PrestaShop: PrestaShop is een andere veelgebruikte open source oplossing meteen geavanceerde beheerconsole. Met PrestaShop kun je je webwinkel beheren opeen eenvoudige manier.
 • BigCommerce: BigCommerceis een krachtige cloud-gebaseerde platform dat veel geavanceerde functies biedt, zoalsabonnementen, affiliate-marketing, POS-integratie, etc.

Stap 4: Richt je winkel in.

Nu je hostingpakket en het winkelplatform klaar zijn, is het tijd om je winkel in te richten. Er zijn een paar stappen die je moet beginnen met de setup:

 • Verzamel gastinformatie: je moet ook informatie verzamelen van je gasten. Gevoelige informatie zoals e-mailadressen en bankgegevens zijn makkelijk te verzamelen met technologische oplossingen zoals een checkout-formulier of een betalingsplug-in.
 • Integreer producten en diensten: het uitkiezen van de juiste producten en diensten is van essentieel belang voor je webwinkel. Zorg ervoor dat je de juiste items selecteert, die betalend publiek aantrekken.
 • Verzamel informatie over betalingsgateways: voor elke online transactie is een beveiligde betalingsgateway nodig. Verzamel zoveel mogelijk informatie over betalingsgateways die je kunt gebruiken en vergelijk hun tarieven.
 • Voeg marketingstrategieën toe: een e-commerce-winkel is niets zonder marketingstrategieën. Zoek naar manieren om je bezoekers te betrekken en SEO-tools te gebruiken om je website opmerkelijk te maken bij zoekmachines.
 • Analyseer de data: je webpagina’s staan ​​vol met informatie die je kunt gebruiken om je prestaties te verbeteren. Maak gebruik van tools zoals Google Analytics om je bezoekers te volgen en om je verkoopcijfers te analyseren.

Stap 5: Test en lanceer.

Nu je webwinkel is ingesteld, is het tijd om de lancering ervan te testen. Zorg ervoor dat het voldoet aan alle vereiste wettelijke en technische eisen. In het bijzonder moet je controleren of je betalingsgateway correct is ingesteld en dat je server voldoet aan veiligheidsnormen. Als je webwinkel klaar is, is het tijd om de deuren te openen!

De start van een webwinkel is een lange en complexe taak, maar ook een belonende. De meeste mensen die deze stappen volgen en volharden, zullen zich uiteindelijk bezighouden met een leuke en lucratieve onderneming. Hoewel een webwinkel starten vaak duurt, zijn het opbouwen en besturen ervan meer veelzijdig en interessant.

Plaats een reactie